مقدمه
قهوه به طور کلی از دانه میوه درخت قهوه تولید میشود. درخت قهوه در دو نوع اصلی عربیکا و روبوستا در دنیا وجود دارد که این دو نوع درخت هر کدام تنها در یک شرایط خاص آب و هوایی رشد میکنند. یعنی به طور مثال اگر این موضوع بیان میشود که قهوه عربیکا کشور اتیوپی دارای کیفیت بالایی میباشد به خاطر آب و هوا و ارتفاع این کشور از سطح دریا می باشد که باعث شده گیاه عربیکا در این کشور بهتر رشد کند و میوه آن یعنی قهوه؛ کیفیت بالاتری داشته باشد
اندازه صفحه معمولا به صورت13-14-15-16-17-18و غیره گزارش میشود. این صفحه ها اندازه هایی رامعادل با17 از 64 اینچ وغیره، شامل میشوند. طبقه بندی اندازه های دیگر ممکن است درکشورهای خاص مانندکلمبیا که اندازه دانه هابصورت دانه های کوچکتر یادانه های بزرگتر طبقه بندی ومورداستفاده قرار گیرد. همچنین در گذشته، درجه بندی های یکنواختی جهت گونه های عربیکا(16،18،20وغیره)، واعداد فرد برای گونه های روبوستا (13،15،17وغیره) استفاده می گردید. روش درجه بندی قهوه (طبقه بندی کیفیت قهوه) برحسب نوع کشورمتفاوت است. وممکن است شامل اندازه دانه قهوه ، تراکم دانه ها، تعداد دانه های معیوب، ارتفاع رشد، طعم وغیره باشد.
خریدهام همراه شماست
انواع دانه قهوه
انواع دانه قهوه یا میوه قهوه از سه نوع درخت تولید می شود، عربیکا، روبوستا و لیبریکا که هر کدام از این نوع قهوهها، ویژگیهای مختص خود را دارند، ویژگیهایی هم چون: عطر، کافئین، قدرت رشد درختان قهوه، طعم و ظاهر. البته قهوه لیبریکا در بازار های جهانی، چندان رایج نیست.
جدا از این که قهوهها در انواع عربیکا و روبوستا و لیبریکا متفاوتند، مناطق کشت قهوه نیز میتواند ظاهر، طعم، عطر و به طور کلی بارزههای طعمی دانه را تحت تاثیر خود قرار دهد.
اندازه دانه های آسیاب شده قهوه چگونه طعم قهوه ی شما را تغییر می دهد
چندین عامل بر طعم قهوه ی شما تأثیر می گذارند: سایز دانه های آسیاب شده ، زمان دم آوری، دمای آب، خود دانه های قهوه، درجه برشته شدگی آن ها …
گرید بندی دانه های قهوه
در صنعت قهوه، دو روش اصلی برای ارزیابی دانه های قهوه وجود دارد: روش ارزیابی تجربی و روش ارزیابی علمی. در روش ارزیابی تجربی، دانه های قهوه بر اساس ویژگی های تجربی مانند عطر، طعم و ترکیب آن ها ارزیابی می شوند. این روش بیشتر در فرآیند تولید قهوه خانگی استفاده می شود. در روش ارزیابی علمی، دانه های قهوه بر اساس ویژگی های شیمیایی و فیزیکی مانند اسیدیته، رطوبت و نسبت کافئین به تانین ارزیابی می شوند. این روش بیشتر در صنعت قهوه به کار می رود
در مناطق مختلف، استانداردهای متفاوتی برای طبقه بندی قهوه استفاده می شود و ممکن است اصطلاحات متفاوتی برای یک مفهوم به کار برده شود. مرکز تجارت بین المللی بیان می کند که درجه بندی و طبقه بندی قهوه معمولاً بر اساس برخی از معیارهای زیر انجام می شود:
ارتفاع و/یا منطقه
تنوع گیاهی
روش فرآوری قهوه (تر/شسته، خشک/طبیعی، هانی، خمیر طبیعی…)
اندازه دانه قهوه و گاهی شکل و رنگ دانه
تعداد نواقص قهوه
ظاهر رست و کیفیت فنجان قهوه (طعم، خصوصیات، تمیزی)
تراکم دانه (که همچنین می تواند با ارتفاع مرتبط باشد)
درجه یک (Specialty Grade)
درجه بندی قهوه درجه یک یا Specialty Grade : انواع قهوه اسپشیالیتی به عنوان بالاترین سطح کیفیت در صنعت قهوه شناخته میشود. این نوع قهوه معمولاً از بین دانههایی انتخاب میشود که گیاه آنها در ارتفاعات بالا و در دامنه های تپه ای در ارتفاع حدود 1000 متری از سطح دریا و در شرایط زمینهای خاصی کشت شدهاند. دانههایی که به این درجه تعلق دارند، اغلب دارای طعم و رایحه منحصر به فرد، تعادل بالا، و کیفیت بینظیری هستند.
این قهوهها با مراحل دقیق فرآوری و مراقبت به صورتی کاملاً متمایز و با کیفیت بالا تهیه میشوند. تولید قهوه درجه یک نیازمند دقت و دانش بالا از سوی کشاورزان و فرآورندگان قهوه است تا تمامی مراحل تولید و فرآوری با دقت و کیفیت بالا انجام شود. در نتیجه، این نوع قهوه معمولاً مورد توجه بزرگان صنعت قهوه و افراد علاقهمند به نوشیدنی قهوه با کیفیت ویژه قرار میگیرد.
تولیدکنندگان قهوه اسپشیالیتی توجه زیادی به انتخاب خاک محتوی مواد معدنی بالا برای کشت این محصول دارند. در طول فرآیند رشد، نهال های قهوه همیشه بوسیله لایه خاک با چرخه بازسازی و غنی کردن مجدد خاک با مواد مغذی تکمیل می شوند
اسکرین سایز چیست؟
از زمانی که گیلاس های قهوه بر روی درخت رسیده و آماده چیدن میشوند، سفر و ماجراجویی طولانی خود را آغاز میکنند تا در آخر بتوانند جادوی خودشان را در فنجان قهوه به رخ شما بکشند.
تمام این سفر به عنوان “فرآوری” شناخته میشود که شامل تغییرات قهوه از زمانی که میوه است تا زمان تبدیل شدن به دانه های سبز قهوه و رست کردن آنها میشود.
نظر النا لکتووا درباره قهوه
النا لکتووا (Elena Lokteva )، بخشی از تیم منبع سبز قهوه در بوگوتا، کلمبیا است. او می گوید که “همهی کشورهای تولید کننده نهادی برای تنظیم قوانین در مورد صادرات قهوه ندارند، به همین دلیل بسیاری از این کشورها از استانداردهای SCA و تجربیات شخصی اصناف را به عنوان این قوانین بهره میبرند.
او میگوید با این که در اکوادور هیچ سازمان نظارتیای در این زمینه وجود ندارد اما، روشی برای ارزیابی قهوه استفاده میشود. “در اکوادور اکثر صادرکنندگان از استانداردهای کشور همسایه یعنی کلمبیا پیروی میکنند. درجه بندی با توجه به پروتکل SCA انجام میشود، اما کنترل کیفیت، بر عهده صادر کننده است. “
گرچه درجه بندی معمولا نقصها و عوامل دیگر را در نظر میگیرد، اما یکی از مهم ترین آنها، اندازه صفحه غربال است که شامل جدا کردن دانههای قهوه با استفاده از صفحههای غربال با اندازههای مختلف است
سایز قهوه بزرگتر بهتر است؟
خیر، قهوه های بزرگ لزوما کیفیت بهتری ندارد. بلکه مزیت قهوه های ریز تر این است که در برشته کاری راحت تر رست می شود
درجه بندی قهوه ها
مهم ترین معیار برای گرید بندی قهوه را نت های طعمی آن در فنجان است .به عقیده ی بسیاری از رُسترها و باریستاها، اندازه و حتی کشور و مزرعه رشد قهوه مهم نیست و تنها طعم و کیفیت قهوه در فنجان، کیفیت قهوه را تعیین می کند. ولی به هرحال در بازار شما باید با معیارهای درجه بندی قهوه آشنا باشید. قطعا دانه های قهوه بزرگتر با دیفکت کمتر، برای مشتری جذاب تر خواهد بود. به شرطی که در کنار اینها طعم قابل قبولی داشته باشد. چون مشتریان و جامعه قهوه به سمت فروشنده ای خواهند رفت که قهوه های خوش طعم تری داشته باشد و برایشان خیلی قهوه کلمبیا با اتیوپی و … اهمیت ندارد
s0gm7h